В урочищі «Сафатова долина» вшанували закатованих українців

05 Серпня 2019, 16:23
2376

В урочищі «Сафатова долина» вшанували закатованих мирних українських громадян спец.загоном НКВС Сафата в так званій  «Долині смерті». 

Заходи з цієї нагоди відбулись у неділю, 4 серпня, повідомляють на сайті Демидіської РДА. 

Вшанування  з покладанням квітів  відбулось  за участі   народного депутата  України Олександра  Дехтярчука, в.о голови Демидівської райдержадміністрації Петра Шелеста, голови Демидівської селищної ради ОТГ  Віктора Іщука, голови Повчанської сільської ради ОТГ Інни Іванюк, в.о. старости Миколаївського  старостинського округу Людмили Тимощук, в.о. старости Рудківського  старостинського округу  Володимира  Погорілого, письменника  Миколи  Руцького, жителів Демидівської  та Повчанської  громад.

Поминальна  панахида по безневинно закатованих  жертвах   була відправленна  настоятелями  церкви Св. Параскеви  Рівненської єпархії УПЦ села Рудка Андрієм Рослюком та Свято-Миколаївської церкви  Рівненської єпархії УПЦ села Миколаївка  Олександром Тимощуком.

Змістовно про події тих часів,  за фактами історії, розповів  уродженець села Ільпибоки  письменник  Микола  Руцький. Він також презентував свій новий документальний роман  «Ми у вічі сміялись смерті», де описано про  боротьбу українців за свою незалежність у 30-50 роках 20-го століття проти окупантів на території Південної Волині. Книга написана на основі спогадів учасників подій та документів із повстанських (УПА), польських та радянських (КДБ) архівів. У книзі вміщено чимало фактів про польсько-українське протистояння у 1943-44 роках на Волині, бої УПА з німецькими та угорськими загарбниками у ході численних рейдів на Житомирщину, Вінничину, Хмельниччину. Особливе місце займають оповіді про наймасштабнішу битву українських повстанців проти енкавеесівців 23-25 квітня 1944 року біля села Гурби Здолбунівського району.

Зі скорботною промовою виступив народний депутат України Олександр Дехтярчук, адже цей пам’ятний знак  на місці однієї з криниць, що стала братньою могилою закатованим, було встановлено у 2017 році за  його  активної участі.  Під час заходу він висловив бажання і готовність виготовити та встановити подібні памятні знаки у місцях, де цього потребують обставини. Із його слів, наступний памятний знак передбачено встановити на братській могилі вояків УПА в с.Хрінники Демидівського району.

На завершення  поминальних заходів прозвучали пісенні твори у виконанні   церковних  хорів  села Рудка  та   села Миколаївка. 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024