В Україні молоко вироблятимуть за новими стандартами

17 Липня 2019, 13:23
Фото ілюстративне 1804
Фото ілюстративне

В Україні запрацювали нові вимоги до безпечності та якості молока та молочних продуктів, які стимулюватимуть підвищення обсягу виробництва молока.

Відповідний наказ Мінагрополітики від 12.03.2019 №118 «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока та молочних продуктів» набрав чинності 15.07.2019 року (наказ зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07.06.2019 за №593/33564), повідомляють у Рівненській ОДА.

Документ запроваджує належну практику виробництва, переробки та введення в обіг молока та молочних продуктів, встановлює критерії до сирого молока, які обумовлюють його придатність для споживання людиною.

Вимоги стосуються всіх операторів ринку молока та молочних продуктів незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з виробництвом, переробкою та введенням в обіг зазначеної продукції. При цьому правила не поширюються на первинне виробництво молока та молозива, призначених для власного споживання.

Передбачається, що такі вимоги будуть стимулювати підвищення обсягу виробництва молока ґатунку «екстра». Також оновлення вимог у цій сфері дозволить привести національне законодавство у відповідність до вимог ЄС щодо ветеринарно-санітарних правил виробництва та обігу молока, визначення показників безпечності.

Крім того, зазначені вимоги зобов’яжуть переробників стежити за показниками якості та безпечності, запровадити принципи ризикоорієнтованих підходів при формуванні періодичності відбору зразків. При цьому відповідальність покладається на учасника ринку, залишаючи за компетентним органом інструмент контролю добросовісності оператора ринку.

Перехідний період для адаптації до нових правил для операторів ринку, орієнтованих на внутрішній ринок, встановлено до 2022 року.

Ознайомитися з Вимогами до безпечності та якості молока та молочних продуктів можна тут

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024