Як Епіфанія на Козацьких могилах зустрічали

01 Липня 2019, 08:37
2784 Джерело: http://www.rivne-cerkva.rv.ua

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Божественну літургію у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких могилах, що в селі Пляшева Демидівської ОТГ.

Як повідомляють у Рівненській єпархії ПЦУ, блаженнішого на Рівненщину запросив єпископ Рівненський та Острозький Іларіон.

Традиційно, полеглих у Берестецькій битві козаків вшановують у останню неділю червня. З початком російської агресії, тут модяться й за новітніх героїв України.

Його Блаженству співслужили митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, єпископ Херсонський і Каховський Борис, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, єпископ Рівненський і Сарненський Гавриїл, намісник обителі архімандрит Софроній (Бордюк) та численне запрошене духовенство. Велика кількість вірян цього дня молилася разом із Предстоятелем та єпископатом помісної Української Православної Церкви.

Під час літургії Митрополит Епіфаній звершив дияконську хіротонію над випускником КПБА Романом Когутом.

Наприкінці богослужіння Його Блажанство звернувся до присутніх зі словом проповіді.

«Сьогоднішнє свято показує нам різні шляхи досягнення святості. Кожний, незалежно від звання і місця перебування, має можливість уподібнюватися Богові. Божественні тайни Тіла і Крові Христових під час кожної літургії подаються нам через виголос «Святеє святим». Отже, немає такої людини, яку б Господь не призивав до праведності й обоження», – сказав Блаженнійший владика.

«Ми сьогодні звершили особливу молитву за козаків та селян, що віддали своє життя за православну віру та захист Батьківщини. Надихаючись їхнім прикладом, сьогодні на Сході України наші мужні захисники не шкодують власного здоров’я та життя, оберігаючи нашу землю від російського агресора», – підсумував Предстоятель.

Після літургії Його Блаженство звершив літію за спокій душ загиблих українських козаків та новітніх українських героїв, які полягли за незалежність України, а також взяв участь в урочистій ході та покладанні квітів до пам’ятника героям Берестецької битви.


2










 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024