Свята, іменини, народні прикмети 19 травня

19 Травня 2019, 08:00
Фото ілюстративне 737
Фото ілюстративне

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні неділя, 19 травня.

І нехай погода не сприяє активному проведенню вихідних, бажаємо вам відпочити душею! Досипайте, релаксуйте, читайте, мрійте та проводьте час в колі рідних людей. Нехай цей день усім вдасться приємним та радісним!

19 травня День ангела святкують Вакх, Варвар, Василь, Данакт, Денис, Дим, Димитріан?, Донат, Іван, Іларіон, Іов, Каллімах, Касьян, Мамант, Михей, Пахом.

В Україні нині День пам’яті жертв політичних репресій.

Цей День пам’яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні в наслідок політичних репресій комуністичного режиму, спочатку з’явився в національному календарі країни наприкінці 90-х років і носив назву "День пам’яті жертв голодомору", відображаючи в своєму формулюванні одне з найтяжчих злочинів проти людяності тієї безжальної влади. Відзначався в четверту суботу листопада (Указ Президента України № 1310/98 від 26-го листопада 1998-го року). Потім, згідно з Указом Президента України № 1181/2000 від 31-го жовтня 2000-го року, цей пам’ятний День був перейменований і став називатися «День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій». Указом від 15-го липня 2004-го року №797/2004 було встановлено назву «День памяті жертв голодоморів та політічніх репресій». Надалі, згідно Указу Президента України №431/2007 від 21-го травня 2007-го року, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людяності, дні пам’яті жертв голодоморів та жертв політичних репресій виділили в окремі пам’ятні дати. «День пам’яті жертв голодоморів», як і колись, відзначається в четверту суботу листопада, а «День пам’яті жертв політичних репресій» - щорічно у третю неділю травня.

Народні прикмети на 19 травня:

У народі день називали по-різному: день Іова Горошника, Росенника, Городника. Говорили, що Йов роси розпускає - дійсно, вранці часто випадала роса. Намагалися саме 19 травня садити горох, гарбуз, боби і т. д.

  1. Якщо на Іова багато роси, то в цьому році буде хороший урожай огірків.
  2. Ніч тепла на Йова - прикмета до того, що огірків буде багато, а якщо вони буде холодною - чекай неврожаю
  3. Велика роса і ясна погода 19 травня - вродять огірки
  4. Немає роси вранці - чекай зміни погоди
  5. На кленах видно сережки - прикмета сповіщає про те, що можна сіяти буряки. Якщо сік капає з обломанной гілки - чекайте ясної погоди
  6. Оси 19 травня вибрали для споруди гнізда відкриті місця - літо буде сирим
  7. Туман на світанку - не чекай опадів, а хмар і зовсім мало буде

Цей день в історії:

  • 1536 — Страта Анни Болейн, дружини англійського короля Генріха VIII.
  • 1568 — Англійська королева Єлизавета I наказала заточити в тюрму колишню шотландську королеву Марію Стюарт, котра пред'явила свої права на англійський престол.
  • 1649 — Англія проголошена республікою.
  • 1712 — Петро I переніс столицю Російського царства з Москви до Санкт-Петербурга
  • 1861 — У Сумах відкрито першу в Україні недільну школу.
  • 1997 — Компанія «Hewlett-Packard» випустила свій перший портативний комп'ютер, що працював під операційною системою Windows CE.
  • 1998 — З національної галереї сучасного мистецтва у Римі невідомими викрадено дві картини Вінсента ван Гога і одну Поля Сезанна.
  • 2005 — На конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024