На Демидівщині триває тиждень імунізація

26 Квітня 2019, 16:24
Фото ілюстративне 1353
Фото ілюстративне

Щорічно Європейський регіон ВООЗ відзначає Європейський тиждень імунізації для сприяння імунізації, яка є життєво необхідною для профілактики захворювань та захисту життя.

Цього року тиждень імунізації проводиться з 24 квітня, повідомляє помічниця лікаря-епідеміолога Млинівського міжрайонного відділення Рівненського обласного лабораторного центру Євгенія Савчук.

                    Чи потрібна вакцинація проти інфекційних хвороб?

Часто до організму людини потрапляють хвороботворні мікроорганізми, які призводять до виникнення інфекційних хвороб. Здавна інфекційні хвороби були великою бідою для людства. Нерідко епідемії забиралижиття людей в більшій кількості, ніж війни та стихійні лиха. І тільки з появою вакцин та проведення профілактичних щеплень, тобто, вакцинації, у світі було врятовано мільйони людських життів.

проте часто люди, що не є професіоналами, висловлюють свої твердження проти вакцинації та ревакцинації. В даний час по високій захворюваності на кір ми бачимо результати антивакцинальної компанії, яка проводилася раніше. Тільки в Демидівському районі за період з січня по квітень 2019 року захворіло більше 50 осіб. Серед них було 29 дітей до 17 років.

Візьмімо до прикладу таке захворювання, як сказ чи правець.  Лише вакцина може врятувати від летального результату. Сказом може захворіти людина після укусу хворою на сказ твариною. Тому хочу застерегти усіх, кого покусає відома чи невідома тварина, звертатися за допомогою у медичний заклад. Щеплення від правця проводиться відповідно до календаря щеплень і є обов'язковим. В дорослому віці вакцинуватися від правця потрібно  кожні 10 років.  

 Щеплення проводять в усьому світі. Тільки завдяки вакцинації був переможений поліомієліт, епідемія якого всередині минулого століття мала місце в 70 країнах. Населення вже майже забуло про поширення віспи, а от дифтерія почала активізуватися якраз після того, як у країні були проблеми з вакцинацією. Носії дифтерії живуть серед нас. І якщо з тих чи інших причин виникне захворювання, то спалах дифтерії серед невакцинованого населення неминучий. 

Сьогодні майже все населення нашої країни вакцинується проти 10 найнебезпечніших інфекцій: туберкульозу, поліомієліту, кору,паротиту,краснухи, гепатитуВ, дифтерії, кашлюку, правця, гемофільної інфекції. Усі ці щеплення проводять згідно календаря щеплень. Тому на запитання «Чи потрібна вакцинація проти інфекційних хвороб?»  відповідь може бути лише позитивною –  «Потрібна»!

Картинки по запросу календар щеплень оновленийКартинки по запросу календар щеплень оновлений

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024