У Глибокій Долині помолилися за упокій майора УПА

23 Березня 2019, 12:15
Командування ВО «Богун» 2048
Командування ВО «Богун»

У селі Глибока Долина Демидівського району відбулася поминальна панахида за українським військовиком, майором УПА, начальником штабу військової округи ВО «Богун» Дмитром Казваном.

Цікавою була розповідь про житєвий і бойовий шлях Дмитра Казвана та його бойових побратимів і родини,яку підготували учні школи під керівництвом бібліотекаря Ольги Коритнюк. Про це йдеться у спільноті «Демидівський Вісник»


 

Народився Дмитро Казван у 1918 році в селі Охматків, нині Демидівський район. Навчався в духовній семінарії.

В деяких джерелах Дмитра Казвана-«Черника» вказують як керівника штабу групи УПА-Південь. Проте достовірно відомо, що він був начальником штабу військової округи ВО «Богун», що охоплювала південну частину Рівненщини, і входила до групи УПА-Північ, а з лютого 1944 була включена до УПА-Південь. Можливо, ці обставини і дали підставу говорити про «Черника», як начштабу УПА-Південь.

У грудні 1943 року в с. Будераж (Здолбунівський район)Здолбунівського району Рівненської області Дмитро Казван, будучи шефом штабу ВО «Богун», брав участь у зустрічі з угорською місією до УПА.

Якщо згадати, що кілька тижнів до цього, 21-22 листопада 1943 у цьому ж с. Будераж (Здолбунівський район) відбулася Перша конференція поневолених народів Сходу Європи і Азії, яка започаткувала світовий Антибільшовицький блок народів і беручи до уваги, що подія відбувалась на території ВО «Богун», то швидше за все Д. Казван також брав участь у цій конференції.

В травні 1944 року «Черник» був поранений і його на посаді начштабу змінив Загоруйко Андрій («Гармаш»).

Після згортання великих з'єднань УПА і перехід у підпілля, Дмитро Казван був провідником ОУН в Дубненському надрайоні.



 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024