Вибори: як демидівчанам проголосувати за межами своєї дільниці

08 Березня 2019, 14:45
Фото ілюстративне 1482 Джерело: www.bbc.com
Фото ілюстративне

Кожен виборець може скористатися правом голосувати за місцем фактичного проживання чи перебування, а не реєстрації, втім на це повинні бути вагомі причини.

Куди звертатися, щоб змінити місце голосування

Процедуру зміни місця голосування можна пройти у будь-якому відділі ведення Держреєстру виборців. У районах вони знаходяться у райдержадміністраціях, у великих містах – у міській раді або рай адміністрації, передає «Експрес».

Які документи треба мати

Із собою слід мати паспорт, його копію, а також документ, який підтверджує необхідність змінити місце голосування. Це може бути довідка з роботи або з місця навчання, договір про оренду житла чи документ, який засвідчує право на власність нерухомого майна, документ про відрядження, путівка в санаторій тощо.

У відділі ведення Держреєстру виборців потрібно заповнити заяву за поданим зразком. Після цього видають відповідне посвідчення і в Держреєстр додають примітку, що виборець голосує не за місцем своєї виборчої адреси, а на іншій дільниці (також указують на якій). На дільницю у день виборі треба прийти з отриманим посвідченням про зміну місця голосування.

Слід звернути увагу, що для виборців, які знаходяться на стаціонарному лікуванні, створять спецдільниці. У цьому випадку змінювати місце голосування не треба.

Скільки часу є на зміну місця голосування

Загалом такі зміни можна вносити до 25 березня.   Причому, змінювати місце голосування треба і перед першим, і перед другим туром (якщо він буде).

Як голосувати за кордоном

Українці, які постійно живуть за кордоном чи планують у день виборів поїхати з країни, також можуть проголосувати. Виборчі дільниці відкриваються у приміщеннях українських посольств та консульств. Не працюватимуть вони лише в дипломатичних установах України в Російською федерацією.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024