Стрітення: що демидівчанам варто знати про свято

15 Лютого 2019, 19:00
Стрітення: що демидівчанам варто знати про свято 995 Джерело: krapka.rv.ua
Стрітення: що демидівчанам варто знати про свято

Християни східного обряду відзначають 15 лютого одне із 12 найголовніших церковних свят року — Стрітення Господнє. В цей день у храмах освячують воду та так  стрітенські свічки, які захищають від грому.

Зі старослов’янської мови Стрітення перекладається як «зустріч» або «радість». У цей день новонароджений Ісус Христос зустрівся із праведником Симонеоном і пророчицею Анною. Вони впізнали у малюкові нового Месію. Було коли на сороковий день після народження Ісуса, коли діва Марія принесла його в Єрусалимський храм на посвяту. Старець Симонеон, якому провіщали жити, поки не зустріне людського спасителя, одразу сказав, що цей малюк — син Божий. Пророчиця Анна підтвердила, що бачить перед собою майбутнього спасителя людського роду, пише портал «Крапка».

Святкувати Стрітення у храмах почали в IV столітті палестинські християн. Опис богослужіння вперше зробила західноєвропейська паломниця-монахиня Егерія, котра в 381-384 роках подорожувала Святою Землею. Інші християнські громади почали відзначати це свято після 451 року, коли у церкві почали виникати єресі.

За православною традицією, на Стрітення освячують воду та свічки. Цей звичай пов’язаний із релігійними віруваннями наших предків. Вважалося, що цього дня зима поволі відступає. І щоб весняні повені не принесли людям шкоди, освячували воду, зібрану із льоду.

Освячення свічок символізує швидкий прихід весни, коли світло переважає над зимовою темрявою. Щоб весняна та літня негода не приносила шкоди, освячені свічки вірячи запалюють під час грози та блискавок.

Освяченою водою у цей день треба окропити майно, худобу та поля, щоб був щедрий урожай, добробут та живність плодилася

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024